2007 Alaska (USA)

Even leek het er op dat deze fietsreis geen lang leven was beschoren. Na de eerste week draaide Pim het ziekenhuis in. Een losgelaten netvlies, een spoedoperatie en tien dagen noodgedwongen naar beneden kijken. Maar de arts verzekerde ons dat doorfietsen geen extra risico inhield. Dus zaten we na vijftien dagen weer in het zadel. We gingen door. Met de reis langs toendra, taiga, gletsjers en valleien, in wat wel ‘de laatste wildernis op aarde’ wordt genoemd. Het ruige landschap, de warme ontmoetingen, relaxte down-to-earth-mentaliteit en vreemde slaapplaatsen vermengden zich tot een totaalbeleving die we nooit meer vergeten. Alaska is een wilde parel.

Hoogtepunten

  • Logeren in de privé-cabin van Michael en Annie. Wakker worden met zicht op ijskappen, een buitentoilet-with-a-view en op een halve minuut lopen een kreek met kabbelend water helemaal voor jezelf.&
  • Fietsen over de Richardson Highway. Eens per kwartier een auto, de Alaska Range aan je zijde en de eerste moose, een moeder met jong in het meer langs de weg.
  • Denali National Park. Zes miljoen acres natuur vormen er het thuisland voor onder andere beren, caribou en elanden. We zijn getuige van een treffen tussen een grizzly en een vos.
  • Vijf dagen wandelen en kamperen tussen de bruine beren van Kodiak. Samen met Harry Dodge, bioloog en al dertig jaar berenobservator, is dat mogelijk. We klimmen, klauteren en glibberen over gladde paadjes. Vanachter bomen en struiken kijken we toe hoe de beren vis vangen en elkaar in de gaten houden. Zo genieten we op gepaste afstand en voelen ons even onderdeel van hun wereld.